Deze wandelbeschrijving is gemaakt in de indeling van de Rennsteig in 9 etappes. Voor de andere etappe arrangementen is de wandeling gelijk. Alleen de etappe plaatsen waar overnacht wordt verschillen dan.

Dag 1: Aankomst in Eisenach

U reist met de auto (517 km van Brussel of 481 km van Utrecht) of met de ICE naar Eisenach, waar u overnacht in een driesterrenhotel. Eisenach is een kleine stad met een grote geschiedenis. Bezoek de Wartburg waar Luther het Oude Testament vertaalde, het Luther huis of het Bach huis nabij de geboorteplaats van J.S. Bach.

Dag 2: Eerste wandeldag: Hörschel - Ascherbrück 19 km, ↑408 m, 51 m.

Een korte treinrit brengt u naar Hörschel, waar de Rennsteig startRennsteig Kamwandelpad. Wanneer u bagagetransport geboekt heeft, dan brengen zij uw koffer of tassen door naar het hotel waar u na uw wandeling overnacht. Het houten bord met de groet "Gut Runst" markeert het begin van de Rennsteig. U wandelt ontspannen u over de Claus Berg, over de Vacharer steen en langs het stenen kruis Wilde Sau. Van hier gaat het sterker bergopwaarts over de Hohe Sonne naar Ascherbrück. Wie tijd en conditie heeft voor een interessante uitbreiding maakt de omweg (ca 3 km) door de indrukwekkende 'Drachen Schlucht'.

Dag 3: Ascherbrück - Ebertswiese 25 km, 632 m, 425 m.

Van Ascherbrück gaat bergopwaarts langs het Ruhlaer huisje met een steile klim naar de Große Inselsberg (912 m.) waar u beloond wordt met een prachtig uitzicht. De Rennsteig is erg populair en u ontmoet vandaag waarschijnlijk veel wandelaars, die u de komende dagen vaker zult tegenkomen. Van de Große Inselsberg gaat het bergafwaarts naar de Grenzwiese en vervolgens het eindpunt Ebertswiese, een van de mooiste bergweiden en drasland biotoop met nabijgelegen waterval en bergmeertje.

Dag 4: Ebertswiese - Oberhof 20 km, 388 m, 322 m.

De wandeling begint op 730 meter hoogte. Vandaag zijn er minder steile beklimmingen als gisteren. U wandelt ontspannen over de Rennsteig door het Thüringer Wald langs de Neue Ausspanne, Krämerrod en de Wachsenrase tot de wintersportplaats Oberhof. Daar vlakbij ligt de Grenzadler een eeuwenoud monument bij de DKB Ski Arena bekend van de Biatlon.

Dag 5: Oberhof - Frauenwald 18 km, 179 m, 252 m.

Bahnhof RennsteigU verlaat Oberhof langs de Rennsteig-Garten, een tuin met bijzondere bergflora uit de hele wereld. Na de Suhler Ausspanne passeert u Plänckners Aussicht een indrukwekkend uitzichtpunt met uitkijktoren op de Großer Beerberg (973 m.) de hoogste berg van het Thüringer Wald. Bij de oude herberg Schmücke komt de Salzmannstraße uit het Noorden aan de Rennsteig. Wanneer u het stoomtrein station Bahnhof Rennsteig passeert bent u bijna bij uw hotel in Frauenwald-Allzunah. Bent u op tijd dan kunt u daar nog het DDR Bunkermuseum bezoeken.

6 Dag : Frauenwald - Masserberg 17 km, 329 m, 298 m.

Holle weg. Rennsteig na Trinius BaudeVan Frauenwald wandelt u vandaag langs de Großen Dreiherrenstein. Hier komen de wegen bijeen uit Ilmenau, Neustadt en Allzunah. Een paar honderd meter verder staat u op het midden van de Rennsteig. In Neustadt am Rennsteig vindt u het Rennsteig museum en bevindt u zich op de overgang naar het Schiefergebirge (leisteengebergte). Hier en in de plaatsen die volgen ziet u steeds meer met leisteen bedekte huizen. Na de legendarische Teufelsbuche en de Schwalbenhauptwiese loopt u door een diepe holle weg, die gevormd werd door uitspoeling en gebruik. Over de Erste Berg komt u in de wintersportplaats Masserberg met badhuis en zwembad om te ontspannen.

Dag 7: Masserberg - Neuhaus 21 km, 318 m, 273 m.

FriedrichshöheUw wandeling begint in Masserberg. U loopt langs de uitkijktoren Rennsteig Warte, de Eisfelder Ausspanne een stuk holle weg naar Friedrichshöhe. Hier wonen slechts dertig mensen en logeren een paar Rennsteig toeristen. In het uit de DDR-tijd stammende één-klassen-schooltje vindt u nu het bestuur van het Natuurpark Thüringer Wald. Kort na deze plaats komt u langs de Dreistromstein een waterscheidingspunt van de stroomgebieden van Elbe, Weser en Rijn. Via Limbach bereikt u Neuhaus am Rennweg.

Dag 8: Neuhaus am Rennweg - Steinbach am Wald. 22 km, 118 m, 347 m.

Deze etappe biedt de wandelaar vele vergezichten en gaat van het Thüringer Schiefergebirge tot vlak voor de voormalige DDR-grens en het in Beieren liggende Frankenwald. In Igelshieb, komt u langs de met leisteen beklede en grootste houten kerk (1892) van Thüringen. Deze is ook van binnen het bekijken waard. Als u meer wilt weten over het Thüringer Wald, kunt terecht in het natuurpark informatiecentrum in Spechtsbrunn, vlak voor het etappe einde Steinbach am Wald.

Dag 9 : Steinbach am Wald. - Grumbach 13 km, 143 m, 58 m.

Beroemde mensen liepen over de Rennsteig waaronder Luther voor een preek in Lehesten. Geniet van de verschillende uitzichtpunten, zoals op de Lauenhain en op de leisteengroeve van Lehesten. Dit stuk Rennsteig draagt de naam Schönwappenweg vanwege de 400 jaar grensstenen en herdenkingsstenen zoals de Dreiwappenstein, de Bisschofsstein en de Kurfürstenstein.

Dag 10: Grumbach - Blankenstein 15 km, 45 m, ↓314 m.

Op de laatste wandeldag, gaat de Rennsteig naar Rodacherbrunn, aan de ‘Mittleren Handelsstraße’ een historische pasweg tussen Franken en Thüringen. Al in de 16e eeuw stond hier een herberg waar ook Napoleon gelogeerd zou hebben toen hij in 1806 optrok naar de veldslagen bij Jena en Auerstedt.  U loopt langs drie rode eiken, ook wel aangeduid als "Stephanseichen". Vanaf hier gaat het bergafwaarts naar de eindbestemming Blankenstein waar de Rennsteig bij de brug over de Selbitz bij de samenloop met de Saale eindigt.