Saale Fietsroute

De Saale stroomt door een van de meest romantische rivierdalen van Duitsland. Nergens anders vindt u zoveel kastelen, burchten en ruïnes, als hier langs de Saale. Ooit gebouwd als verdedigingswerken, later bezongen in romantische Duitse liederen. Zelfs Goethe was onder de indruk van de Saale-vallei.
Deze reis is al te boeken vanaf € 499

Dag 1: Aankomst in Saalfeld
Aangekomen in het middeleeuwse centrum van Saalfeld, wordt u persoonlijk geïnformeerd u over uw Saale fietstocht in uw hotel. Wandel na aankomst door het historische centrum en bezoek de Saalfelder druipsteengrotten een sprookjes wereld ondergronds voor groot en klein. 

Dag 2: Saalfeld - Jena - 58 Km
U fietst via Rudolstadt en vervolgt over het Saale fietspad door Orlamünde, Kahla en komt dan bij Jena. Het prachtige Rudolstadt met de indrukwekkende Heidecksburg, lokt jaarlijks in juli vele kunstenaars en bezoekers van over de hele wereld naar het wereldmuziek-festival

Dag 3: Jena - Naumburg - 49 Km
De universiteitsstad Jena ligt idyllisch ingeklemd tussen de schelpkalkrotsen en de Saale. Hier is ook het oudste, nog in werking zijnde Zeiss-planetarium.  De drie Dornburger kastelen op de schelpkalkrotsen en later de kastelen Saaleck en Rudelsburg - aan de Saaleradweg naar Naumburg - zijn het bezoeken waard. 

Dag 4: Naumburg - Merseburg - 38 Km
Vandaag fietst u door prachtige bossen langs de rivier en door het wijnbouwgebied Saale-Unstrut – een absolute aanrader voor de wijnkenners en genieters. Bij Weißenfels is het kasteel Neu-Augustusburg een echt highlight. Bezoek ook de gradeerwerken in de zoutwinningsgebieden van Bad Kösen en Bad Dürrenberg. Aan het eind van de dag ziet u het imposante kasteel Merseburg u aan de oevers van de Saale.

Dag 5: Merseburg - Halle - 25 Km
Op weg naar Halle slingert de Saale zich door een steeds breder wordend vlak dal. U fietst langs vele idyllische dorpjes en talrijke culturele bezienswaardigheden tot u uw bestemming Halle bereikt, de meer dan 1000 jaar oude zoutstad.

Dag 6: Halle an der Saale - Bernburg - 59 Km
U fietst over het Saale fietspad over de ‘Brachwitzer Alpen’ langs de voormalige vorstendommen Plötzkau en Bernburg naar de oude residentiestad Bernburg.

Dag 7: Vertrek of Bernburg - Schönebeck / Barby - 35 Km
Deze laatste etappes verlopen door uiterwaarden met bossen en interessante flora en fauna tot in Barby, waar de Saale in het ongerepte natuurlandschap van het biosfeerreservaat ‘Steckby-Lödderitzer Forst’ in de Elbe mondt. U passeert onderweg Nienburg met zijn prachtige kasteel en kloosterkerk.

Dag 8: Vertrek of Barby - Maagdenburg - 38 Km
Vandaag fietst u door het Biosfeerreservaat Midden Elbe Door de uiterwaarden van de Elbe naar Maagdenburg met de beroemde kathedraal, de Sint-Janskerk en het architectuurproject van de kunstenaar Hundertwasser - Die Grüne Zitadelle

Dag 9: Vertrek of individuele uitbreiding